17 juni 2011

Wordfeud – een liefdesverklaring

Roken is allang niet stoer meer en gokken is veel te duur. Drugs zijn deprimerend en op drank is ook vast wel iets aan te merken. Daarom voed ik mijn verslavingszucht momenteel exclusief met online scrabble. De minst schadelijke aller opties. Or is it?

Sinds ik de gratis app Wordfeud onder ogen kreeg, draait elk onbewaakt moment om dit aanstekelijke spel. Dat wil zeggen, elk onbewaakt moment waarop mijn vriendin Sija thuis is en niet zelf met haar telefoon in de weer. Ik heb namelijk geen smartphone. Waarom niet? Hell if I know. Hij is onderweg, dat weet ik wel.

Wordfeud is niets anders dan scrabble, maar dan met een paar grote voordelen: je speelt 1 tegen 1, waardoor je snel en vaak aan de beurt bent, en er zit een – zij het stekeblinde – scheids ingebouwd, die niet in discussie gaat, dus over het bestaansrecht van woorden kan niet worden gecorrespondeerd. Een dictatuur in optima forma.

Het is natuurlijk het leukst om tegen bekenden te spelen, en wel tegen zo veel mogelijk tegelijk. Je mag namelijk 72 uur de tijd nemen voor een beurt en er zijn altijd wel een paar domkoppen tussen die niet begrijpen dat er te allen tijde doorgespeeld dient te worden. De spanning zit hem dus ook deels in de vraag of je alweer aan de beurt bent. En zo ja, bij hoeveel potjes.

Dan moet er natuurlijk nog gewonnen worden. De eerste tien nederlagen kun je volledig toeschrijven aan het niet op de hoogte zijn van de regels. Volstrekt legitieme vragen en vertwijfelingen zijn bijvoorbeeld: Sinds wanneer mogen afkortingen en
werkwoordsvormen anders dan het infinitief? Waarom mag ‘sletje’ wel, maar ‘sletjes’ niet? Hoe verknipt ben je als je het woord ‘gepaald’ probeert? Hoe verknipt is de ingebouwde scheids dat hij het goedkeurt? En wat is in godsnaam een ‘steef’?


Namen? Since when? En 'jee'..?     (bron: Facebook-pagina  van IMsias)
Zo leerde ik gisteren een hopelijk laatste, harde les. Eindelijk ging ik winnen van IMsias, de berekenende, allesproberende, dikwijls mazzelende en onverslaanbare eindbaas die mij keer op keer met boter en suiker de oren waste. Nu ging het gelijk op en kon ik het zoet der overwinning al haast proeven. Dat was althans tot hij zijn laatste steentjes weglegde waarna de punten van de tegeltjes die ik nog over had bij mij in mindering gebracht werden en ik op de valreep wederom kansloos de bietenbrug op en over gejaagd werd. Dat van die punten in mindering, dat wist ik niet. 

Nu weet ik dat wel en ben ik ongetwijfeld aan de beurt, maar het is vrijdagmiddag 14.00 uur en als je niet uitkijkt eet, werk en slaap je niet meer omdat jij en je kersverse verslaving geen seconde meer zonder elkaar kunnen. Daar moet je voor waken vind ik, en dus wacht ik. In ieder geval tot een uur of vijf. Tenzij Sija eerder thuis is.

3 opmerkingen:

 1. Briljant stuk!
  Ik deel je veslaving!
  De ingebouwde scheids heb ik omgekocht met een fles jenever. Hij houdt namelijk van feppen. Dat woorden als steef en fep bij mij worden goedgekeurd heb ik aan zijn alcoholveslaving te danken. De scheids is namelijk een man van 180 die niet meer gebruikte werkwoordsvormen als steef (ver. tijd van stijven) goedkeurt,
  Gelukkig is Sija weer thuis. Deze pot pak ik nog. De volgende is misschien voor jou.
  X IMsias

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wedstrijdje topscores doen?

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150632325365136&set=at.132329040135.224513.881950135.881950135&type=1&theater

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik speel mee met Joost.
  Wel op het normale bord dan en niet op het bonusbord.
  Dan is de mijne 123 punten :)

  Verder lijkt het erop dan Coen me deze pot gaat pakken.
  Hiep hoi

  BeantwoordenVerwijderen